به گزارش ایراف؛ محمدباقر قالیباف یکشنبه – ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ – با حضور در برنامه تلویزیونی «میزگرد سیاسی» که از شبکه سوم صداوسیما پخش شد، اظهار کرد: اگر با اعتماد مردم دولت چهاردهم را تشکیل دهم، سیاست خارجی و دستگاه دیپلماسی بسیار با اهمیت و رکن دولت خواهد بود؛ یعنی همه دستکاه های دولتی یک طرف و بحث سیاست خارجی و دستگاه دیپلماسی یک طرف است.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: حکمرانی در سیاست خارجی به معنای تنظیم روابط است و اینکه حداکثر منافع و حداقل هزینه را برای کشور داشته باشد. همچنین آرمان گرایی واقع بینانه در سیاست خارجی بهترین روش و رویکرد برای سیاست خارجی است.
این نشست با محوریت «سیاست خارجی» برگزار شد.
قالیباف عزت و مصلحت و حکمت را سه رکن مهم در حوزه سیاست خارجی دولت خود عنوان و اظهار کرد: معتقدم در عرصه های بین المللی موضوع ما «ایران و جانمایی ایران در روابط بین المللی» به خصوص در استراتژی های بخشی پنجگانه مهم است.
وی با اشاره به موقعیت ایران ادامه داد: در حوزه اقتصادی آگاهی دارم، اما تخصص ندارم و این شامل حوزه های فرهنگی و اجتماعی می شود، اما در حوزه راهبردی و ظرفیت های جغرافیایی کشور اطلاعات کامل داشته و شاگردی پیش اساتید داشته و در دانشگاه هم درس می دهم.
قالیباف ادامه داد: ۱۹.۵ درصد ظرفیت نفت و گاز جهان در ایران است و ما منابع معدنی غنی داریم؛ اگر این ظرفیت ها هم نبود به تنهایی موقعیت ژئوپلیتیک برای ادامه کشور کافی بود، اما از این ظرفیت استفاده نکردیم.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: مدیریت قوی، آگاه، دارای کارنامه و برنامه، دارای شجاعت تصمیم گیری و تنظیم روابط و اتخاذ تصمیم نهایی مهم است که متاسفانه در دستگاه دیپلماسی این اتفاق نیفتاده است؛ توضیح می دهم و چقدر برنامه باز داریم و پرونده بسته داریم که گفتوگو ها تبدیل به قراداد شده، اما توان اجرا نداشتیم.
سیاست دولت شهید رئیسی در گسترش روابط با همسایگان را ادامه می دهیم
وی اقتدار منطقه و انتفاع اقتصادی را به عنوان راهبردهای خود در عرصه سیاست خارجی بیان کرد و گفت: اقتدار منطقه ای به معنای گسترش روابط با همسایگان است که این سیاست در دولت شهید رئیسی بود که با قوت و قدرت ادامه می دهیم؛ تقویت محور مقاومت و تامین امنیت و ثبات در منطقه را دنبال کرده و اینکه منطقه تحت تاثیر قدرت های بیگانه و خارج از منطقه نباشد و ارتباط نزدیک با کشورهای منطقه داشته باشیم.
قالیباف با بیان اینکه تبدیل شدن به «هاب منطقه» در حوزه ترانزیتی را دنبال می کند، گفت: در حوزه انرژی و صدور کالاهای خدمات عمومی مثل خدمات بهداشت و درمان و مهندسی و آموزش به موضوع انتفاع اقتصادی توجه می شود.
در برنامه هفتم اولویت ما در منطقه تقویت جبهه مقاومت است
وی با بیان اینکه در برنامه هفتم اولویت ما در منطقه تقویت جبهه مقاومت است گفت: نگاه ما صرفا امنیتی نیست و تمام استراتژی های بخشی در حوزه توسعه و رشد اقتصادی است و نمونه ای از الگوی انقلاب اسلامی است.
رئیس مجلس تاکید کرد: امروز فلسطین فقط موضوع جهان اسلام نیست و تبدیل به موضوع اصلی دنیا شده است.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به سوالی درباره برنامه اش برای برقراری توازن گفت: موضوع توازن کلیدی است و به آن توجه داریم؛ ظرفیت های بالقوه نیز باید بالفعل شود که آن در گرو وجود مدیر قوی و کارآمد است.
قالیباف با اشاره به ظرفیت های هوایی کشور گفت: ضعف مدیریت و عدم آگاهی از موضوع باعث شده از ظرفیت هوایی و عبور از فضای هوایی کشور استفاده نشود. بیش از ۶ میلیون هم وطن ما به فرودگاه امام آمده و به کشورهای همسایه می روند و بعد از آن جا به کشورهای دیگر سفر می کنند در نتیجه از درآمدهای آن استفاده نشده است.
وی گفت: مستضعف کسی است که ظرفیت بالقوه را نتواند بالفعل کند و مسئولی که این کار را نکند، ظلم کرده است.
بی شک جمهوری اسلامی قدرت منطقه است
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر لزوم استفاده از ظرفیت های منطقهای گفت: بیشک جمهوری اسلامی قدرت منطقه است که می توان از ظرفیت پیمان های بریکس و شانگهای استفاده کرد.
باید دنبال دوست و دشمن مشترک و منافع مشترک باشیم
قالیباف در پاسخ به سوالی درباره رفع تضادهای منطقهای گفت: بهترین حالت این است که باید دنبال دوست و دشمن مشترک و منافع مشترک باشیم.
وی ادامه داد: الان عمدتا به سمت غرب آسیا رفته و توجه خوبی به سمت شرق آسیا نشده است، حال اینکه این منطقه ظرفیت های خوبی دارد.
قالیباف یادآور شد: وقتی غده سرطانی رژیم صهیونیستی در آن جا قرار دارد و به دنبال ناامنی و بازکردن پای امریکا و انگلیس به منطقه است، رویکرد ما سیاسی و امنیتی می شود.
وی افزود: وقتی از حوزه ژئوپلیتیکی به سمت شرق نگاه می شود، رفتار ما یک فرهنگ ایرانی، اسلامی و تمدنی و زبان فارسی است.
قالیباف با اشاره به ظرفیت ترانزیتی در شرق و غرب و کریدوری که چینی ها دنبال می کنند گفت: روسیه، هند، چین، پاکستان و آسیای میانه ظرفیت های خوبی دارند و ایران در ارتباط با این کشو کلید طلایی است؛ این کشورها با هم چالش جدی دارند و ایران با این کشورها دوستی مشترک دارد. می توان از این فرصت بزرگ استفاده کرد، اما به دلیل ضعف مدیریت و شناخت این اتفاق رخ نداد.
نباید اجازه دهیم ایران دور بخورد
قالیباف با اشاره به وضعیت بندر چابهار گفت: کریدور آیمک از هند به سمت امارات، عربستان، اردن، حیفا و یونان میرود. اگر این مسیر ریلی و دریایی فراهم شود به معنای دور زدن ایران است؛ نباید اجازه دهیم ایران دور بخورد.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری فرصت های جنوب خلیج فارس را مهم برشمرد و گفت: باید طوری رفتار کرد که امنیت و اقتصاد محور مشترک همه باشد. میتوان دوست مشترک باشیم و نشان دهیم دشمن مشترک کیست. در این باره دستگاه دیپلماسی ضعیف بوده و یا آگاهی و توان نداشته است.
وی تاکید کرد: بر این اساس می گویم که توان دستگاههای دولت چهاردهم برای تحول یک طرف و دستگاه دیپلماسی یک طرف دیگر است و این سیاست قطعی دولت است که هرگز در انفعال ژئوپلیتیک نیستیم.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این پرسش که آیا از ظرفیت آموزش برای دیپلمات ها راضی است، گفت: ما فکر می کنیم هر کجا هستیم علامه دهر هستیم و فرق بین تصمیمسازی و تصمیم گیری قائل نیستیم و در اتاق های دربسته تصمیم گیری می شود که نمونه آن تصمیم درباره نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی است که اساس و پایه آن مشخص نیست.
پیشنهاد می شود: تاکید رییس مجلس ایران بر انسداد مرزها و اخراج مهاجرین غیرقانونی