به گزارش ایراف؛ آصف درانی، نماینده پیشین پاکستان در امور افغانستان، در اولین مصاحبه خود پس از برکناری از سمتش هشدار داد که افغانستان به زخم ناسور در منطقه تبدیل شده است.
او تاکید کرد که انزوای افغانستان میتواند احتمال تکرار حملات ۱۱ سپتامبر را افزایش دهد.
آصف درانی هفته گذشته از سمتش به عنوان نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان برکنار شد.
طالبان با اصول حکومتداری بیگانه است
او در مصاحبهای با کانال (Ambassadors’ Lounge) با اشاره به درگیریهای مرزی میان طالبان و پاکستان، گفت که طالبان هنوز اصول حکومتداری را بهدرستی درک نکردهاند.
آقای درانی افزود: «طالبان باید بفهمند که شرایط با زمانی که به عنوان یک گروه مسلح فعالیت میکردند و میگریختند، متفاوت است. اکنون مسئولیت اداره کشور بر عهده آنان است.»
وی همچنین اشاره کرد که به دلیل بحرانهای دیگر مانند جنگ اوکراین و درگیریهای غزه، افغانستان از خبرها خارج شده و نادیده گرفته میشود.
او هشدار داد که انزوای افغانستان منجر به باقی ماندن این کشور به عنوان زخمی عفونی در منطقه خواهد شد.
نماینده پیشین پاکستان با اشاره به تروریسم و گروههای فعال مانند تحریک طالبان پاکستانی و داعش خراسان که در افغانستان فعال هستند، افزود: «دیگران در منطقه ممکن است آرام باشند و تنها ناظر باشند، اما ما با آتش مواجه هستیم.»
او همچنین بیان کرد که برای بسیاری این مسئله ممکن است تنها موضوع حقوق بشری باشد، اما پاکستان روزانه با تهدیدهای تروریستی دست و پنجه نرم میکند.
درانی خواستار همکاری منطقهای در مورد افغانستان شد و گفت که در نشست دوحه تفاوت آشکار در مواضع کشورها وجود داشت.
هشدار درباره تکرار حملات ۱۱ سپتامبر
وی هشدار داد که نادیده گرفتن افغانستان میتواند منجر به تکرار حملات ۱۱ سپتامبر شود. او افزود: «اگر افغانستان منزوی شود، گروههای تروریستی مانند داعش خراسان در آنجا تقویت خواهند شد و این کشور به تهدیدی برای سراسر جهان تبدیل میشود.»
مخالفت با طالبان
درانی درباره مخالفتهای داخلی با طالبان گفت که در حال حاضر هیچ مخالفت جدی علیه طالبان وجود ندارد، اما او گفت که با توجه به تاریخ ۴۰ ساله افغانستان نمیتوان تضمین کرد که این وضعیت همیشه ادامه داشته باشد.
در حال حاضر جبهههای مقاومت ملی و آزادی سرگرم درگیری جنگ چریکی با طالبان هستند. همچنان، داعش خراسان نیز به شدت در افغانستان تقویت شده است.
حاکمیت باستانی طالبان
درانی همچنین از نحوه حکومتداری طالبان انتقاد کرد و پرسید: «شما چگونه میخواهید حکومت کنید؟ اگر میگویید که بر اساس قرآن حکومت میکنید، خوب، اما چگونه آن را اجرا خواهید کرد؟ چگونه با مردم مشورت میکنید؟»
او تصریح کرد که روش حکومتداری طالبان بیشتر جنبه قبیلهای دارد و نه اسلامی. آقای درانی همچنین درباره حقوق زنان، آموزش و کار گفت: «افغانستان بخشی از این جهان است و نمیتواند تنها با ادعای پیروی از اسلام از رعایت معاهدات بینالمللی سرباز بزند.»
او گفت که آنچه طالبان زیر نام دین انجام میدهند، تصویر بدی از اسلام به جهان ارایه میکند.
اجتناب از به رسمیت شناسی رژیم منزوی
درانی هرگونه به رسمیت شناختن طالبان را رد کرد و گفت: «ما در گذشته همراه با عربستان و امارات متحده عربی طالبان را به رسمیت شناختیم، اما این اقدام نتوانست از وقوع حملات ۱۱ سپتامبر جلوگیری کند.»
وی تأکید کرد که کسانی که معتقدند باید طالبان را به رسمیت بشناسند با مشکلاتی مواجه خواهند شد، زیرا به گفته او «تمامی جهان هنوز طالبان را به رسمیت نشناخته و پاکستان با این اقدام تنها یک حکومت منزوی را به رسمیت خواهیم شناخت.»
تفاوت طالبان دهه ۹۰ و امروز
درانی به تفاوت طالبان در دهه ۹۰ میلادی و طالبان کنونی اشاره کرد و گفت: «طالبان دیروز منزوی بود و با رسانهها ارتباطی نداشت، اما طالبان امروز با رسانهها آشناست و با آنها و مردم در ارتباط است.»
با این حال، او تأکید کرد که سیاستها و روشهای طالبان در اساس تغییری نکرده است.
درانی یک دیپلمات شناختهشده و با تجربه پاکستان است.
او پیشتر به عنوان سفیر پاکستان در کشورهای ایران و امارات متحده عربی و همچنین معاون سفیر پاکستان در کابل کار کرده است.
برخی ناظران گفتهاند که ارتش پاکستان از ماموریت او در افغانستان راضی نبود و به همین دلیل آقای درانی از سمتش برکنار شد.
این درحالی است که پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در طول سه سال گذشته تحریک طالبان پاکستان حملات بیشماری را برعلیه ارتش و غیرنظامیان پاکستانی انجام داده است.