به گزارش ایراف، انستیتو مطالعات خاورمیانه در گزارشی که به تازگی منتشر شده میگوید در ترکیب قومیتی حکومت سرپرست از میان 1137 نفر، 891 نفر پشتون، 28 نفر از قومیت ازبک، 53 نفر تاجیک و 3 نفر هزاره هستند.
این گزارش با بررسی ترکیب قومی رهبران ارشد طالبان، سهم هر قوم از قدرت در افغانستان را برآورد کرده است.
طبق این گزارش، تاجیکها پنج درصد، ازبکها سه درصد و هزارهها نیم درصد در رهبری حکومت سرپرست نقش دارند.
این درحالی است که در ترکیب قومی دولت طالبان، بیشترین درصد سهمگیری از قدرت، متعلق به پشتونهای افغانستان است.
براساس برآورد این گزارش، بیش از 90 درصد از ترکیب قومی دولت طالبان را پشتونها تشکیل میدهند.
در این گزارش همچنین به توزیع قدرت از حیث جغرافیایی نیز اشاره شده است که 40 مقام ارشد و عالی رتبه طالبان مانند نخست وزیر، سرپرست وزارتخانههای دفاع، آموزش عالی، آموزش، فرهنگ، کار و امور اجتماعی، توسعه روستاها، تامین اجتماعی و قاضی القضات از قندهار پایگاه اصلی طالبان هستند.
این گزارش در ادامه میافزاید که 19 رهبر دیگر مانند سرپرست وزارت کشور، معاون سیاسی نخست وزیر، سرپرست وزارت خانه انرژی و آب و سرپرست وزارت امور مهاجرین از پکتیا هستند.
16 عضو ارشد طالبان مانند رئیس اطلاعات و سرپرست وزارت دارایی طالبان از غزنی و 19 عضو این گروه از ولایت میدان وردک هستند که عموما از سطح وزیر پایینتر هستند.
از بلخ تنها یک عضو حضور دارد و آن هم فرماندار طالبان در کنر قدرتالله ابوحمزه است.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است که در کابینه حکومت سرپرست زن و افرادی از اقوام ترکمن و هزاره حضور ندارد.
این گزارش میافزاید که حمدالله نعمانی، سرپرست وزارت شهرسازی و مسکن از قوم بلوچ و پنج تن دیگر ازجمله خالد حنفی، سرپرست وزارت امر به معروف از قوم پشهیی افغانستان هستند.
اما این گزارش در مورد حضور افرادی از قوم هزاره در تیم مدیریتی طالبان به حضور شش هزاره اشاره میکند که پنج نفر آنها معاون و یک نفر رییس است.
نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت تجارت، قاری دین محمد حنیف، سرپرست وزارت اقتصاد و فصیحالدین فطرت از قوم تاجیک هستند.
عبدالسلام حنفی، معاون اداری نخست وزیر حکومت سرپرست و عطاالله عمری سرپرست وزارت زراعت از قومیت ازبک هستند.
اما این گزارش میافزاید که در میان 33 عضو کابینه طالبان، 21 نفر در لیست تحریمهای بینالمللی هستند. همچنین از میان 1137 نفر تنها 6 درصد از این افراد در لیست تحریمها قرار دارند.
این نهاد در مورد ساختار ترکیبی اعضای حکومت سرپرست میگوید که از زمان به دست گرفتن کنترل افغانستان در آگست 2021 طالبان هزاران نفر را در مناصب مختلف سیاسی، نظامی، اداری و قضایی در سراسر کشور منصوب کردهاند که نقشهای مهمی را به عنوان تصمیم گیرندگان، تاثیرگذاران، مجریان محلی ایفا میکنند که به شکلگیری سیاست ها و اقدامات حکومت طالبان کمک میکند.
این موسسه مطالعاتی میگوید با این حال، اطلاعات کمی در مورد آنها وجود دارد. فقدان اطلاعات درمورد ویژگیهایی مانند روابط قبیلهای و جناحی، سبک رهبری، انعطاف پذیری در مسائل اجتماعی و سیاسی چالش مهمی را برای درک پویایی قدرت داخلی دولت ایجاد میکند.
این بینشهای مهم برای بازیگران خارجی لازم است تا بتوانند آنچه را که در افغانستان میگذرد، بهتر درک کنند و مسیرهای بالقوه برای تعامل معنادار و مسئولانه طالبان را تشخیص دهند.
پیشنهاد می شود: تشکیل دولت فراگیر عامل کلیدی ایجاد ثبات پایدار در افغانستان است